Det danske Fredsakademi

Ned med våbnene

Af Bertha von Suttner

I FULDSTÆNDIG OVERSÆTTELSE VED SOFIE HORTEN

NATIONALFORLAGET. KØBENHAVN l928

Indledning

Indscannet af Holger Terp februar-marts 2005. Ingen rettigheder søgt.

Af Dansk Bogfortegnelse 1881-1892 fremgår det, at Sofie Hortens oversættelse er fra 1892, hendes oprindelie danske oversættele er senere publiceret i en udgave for Dansk-norsk Forlagskompani i 1910. Sofie Hortens oversættelse er også udgivet af John Martin i 1914.

Nationalforlagets udgave af Ned med våbnene er ikke illustreret. Det er Forlaget Danmarks 1935-udgave heller ikke. I den sjældne udgave fra F. A. Geisler & Sønner er der en illustration som er medtaget her. F. A. Geisler & Sønners udgave er ikke registreret i Dansk Bogfortegnelse 1909-1914.

Lettere moderniseret retsskrivning af hensyn til yngre læsere, oprindelig tegnsætning bibeholdt.

Anden, tredje og fjerde borg er forholdsvis store html-filer. Hav tålmodighed mens de læses ind i computeren.

Denne bog er en roman, ikke en selvbiografi - også selv om der i romanen er nævnt samtidige politikere, militærfolk og pacifister!

Ned med våbnene er en klassisk dannelsesroman, hvor hovedpersonen udvikler sig fra at være en begejstret militærtilhænger til at blive en aktiv pacifist. I romanen skildres de krige Østrig deltog i, i perioden 1859 til 1866 samt den fransk-tyske krig 1870-1871 afsluttende kort før Pariserkommunens etablering i februar 1871.

Romanens handling er en vekselvirkning mellem det civile normale liv og krigens barbari først under den store frihedskrig mellem Frankrig og Østrig i 1859, hvor det blodige slag ved Solferino førte til dannelsen af Det internationale røde Kors. Under den preussisk-østriske krig mod Danmark 1864 og under den preussisk-østriske krig 1866 skærpes iagttagelser og argumenter fordi romanens hovedperson inddrages aktivt i krigene som den våbenteknologiske udvikling har gjort stadig mere blodige og med alt for få læger, sygeplejersker og medizin.

Som en af de første beskriver Bertha von Suttner også krigenes eftervirkninger for civilbefolkningen: sygdomme som tyfus kom i hælene på soldaterne. Økonomisk ruin som en følge af krigsomkostninger og underhold til besættelsesmagten.

Jean Henry Dunants Erindringer fra Solferino er genudgivet på engelsk af det internationale røde kors:
http://www.icrc.org/WEB/ENG/siteeng0.nsf/htmlall/p0361?OpenDocument&style=Custo_Final.4&View=defaultBody2

Den østrisk-franske-italienske krig 1859, herunder slaget ved Solferine, er illustreret af Carlo Bossoli: LA GUERRA IN ITALIA, nei disegni di CARLO BOSSOLI / THE WAR IN ITALY, from Drawings BY CARLO BOSSOLI ed. IL PUNTO - PIEMONTE IN BANCARELLA. - 1982. - 160 s.

Slaget ved Königgrätz er bl.a. illustreret af Christian Sell.
http://mypage.bluewin.ch/pickelhaube/bilder/ph01.html

Den fransk-tyske krig er bl.a. beskrivet af den franske forfatter Emile Zola i den illustrerede roman Krigen. Politikens forlag, 1905.

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen

Fredsakademiet.