agitprop

Russisk, tysk. Sammansat begreb af agitation og propaganda, med oprindelse dels i Det sovietiske kommunistiske partis propagandavirksomhed, dels de afdelinger i partiapparatet, der varetog den, eksempelvis i form af kunst, politisk teater og musik.
Et dansk eksempel er Den menneskelige faktor: en agitprop om energi af Jesper Jensen og Per Schultz, Danmarks radio, Hørespilarkivet, 1974 - 98 s.
Også navn på dansk pladeselskab.
Se også: Ewan MacColl.

Litteratur

Agit-prop to the Theatre Workshop: Political Playscripts from 1930-50 / Howard Goorney & Ewan MacColl, editors. Manchester University Press. 1988. - 272 s.
Morning Concert: Brecht Composers - A Musical Brecht-fest, November 10, 1986.
Russ Jennings får følgeskab af teaterinstruktøren RG Davis i et program dedikeret til de forskellige komponister, der arbejdede med Berthold Brecht. Davis beskriver udviklingen af Brechts politiske filosofi, og hvordan det afspejles i de komponister han valgte at arbejde med. Der lægges særlig vægt på perioden 1927 til 1933, hvor vi oplevede Brechts mest succesfulde samarbejder med Kurt Weill give plads til det mere marxistisk påvirket Agitprop teater han skabte med Hanns Eisler. Davis spiller også uddrag fra en række tidlige operaer af Arnold Schoenberg, der illustrerer de tidlige påvirkninger af både Eisler og Weill og satte scenen for deres overgang af seriøs musik i koncertsale til musicalteatre.
- http://www.archive.org/details/MC_1986_11_10


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page