Next Stop Nevada

Historisk dansk atompacifistisk ungdomsfredsgruppe oprettet 1986 af Unge for Fred på initiativ fra Samarbejdskomiteen for fred og sikkerhed og verdensfredskongressen i København i 1986. Man ville i dialog med amerikanerne for at få stoppet USAs atomvåbenforsøg.
Organisationen beskriver sig selv således i den første uddelingsavis:
»»NEXT STOP NEVADA« er en international kampagne for dialog, prøvestop og fred. Sat igang på initiativ af Unge for Fred, i september 1986. Vi er først og fremmest græsrødder, elevråd, ungdomsfredsgrupper, rockbands, teatergrupper... Men vi er også op mod 30 landsdækkende ungdomsorganisationer og bevægelser. Vi er politiske ungdoms­organisationer: DSU, SFU, DKU, RU. Vi er kulturelle foreninger: DUI-Leg og Virke og samarbejder med Ungdomsringen (sammenslutningen af ungdomsklubber) og FAJABEFA (sammenslutningen af amatørmusikere).
Vi er interesse-organisationer og fagforeninger: (Danske Gymnasieel­evers Sammenslutning) DGS, LOE, PL, LLO, Metal Ungdom, SID-ungdom og Fællesorganisationens Ungdom. Vi får støtte af hele den »voksne« fredsbevægelse«.
Kampagnen fortsættes i Next Stop Sovjet. Blandt aktive i Next Stop Nevada kan nævnes Gorm Gunnarsen og Camila Plum. Gorm Gunnarsen var en af de tre danskere, de to andre var Kim Geertsen og Anne Birkelund, der rejste til USA og sikrede værtskaber i forskellige amerikanske byer.
I alt 52 rejser til USA. Deltagerlisten fremgår i kampagneavis 2.
Next Stop Neavda udgav bl. a. tre uddelingsaviser i BT-format før, under og efter rejsen til USA.
Se også: Danmark: Ophørte fredsbevægelser ; fredsvagter ; Moonjam.

Litteratur

At flytte grænsen mellem magt og afmagt / Gorm Gunnarsen
; Solvejg Henneberg Pedersen. I: Information, 04/081997.
Lindstrøm, Curt: Next Stop Nevada : om det USA, fredsvagterne mødte. - Århus : CDR-Forlag, 1988. - 125 s.
Next Stop? Juli 1986.
- [København : Next Stop Nevada : 1986. - 14 s.]
Next Stop Neavda Kampagneavis I
Next Stop Neavda Kampagneavis II
Next Stop Neavda Kampagneavis III


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page