spionage

Hemmelig og systematisk indsamling af oplysninger, som en anden nation betragter som vitale for staten og søger at hemmeligholde fra offentliggørelse.
Begrebet anvendes også om tilsvarende forhold indenfor forretningsverdenen, f.eks. industrispionage, hvor et fremmed firma søger at afsløre en virksomheds forretningshemmeligheder med henblik på at opnå fordele. Spionage i krigstid er tilladt ifølge Haager-landsreglementet, men der er ingen folkeretslige regler for spionage i fredstid.
Se også: efterretningstjenester ; spion ; spioneriet.

Litteratur

Mexicos regering spionerer ulovligt mod sine kritikere.
/ : Jesper LøvenbalkHansen. I: Information, 22. juli 2007.
Overvåget : en insiderberetning om Edward Snowden, NSA og den amerikanske overvågningsstat. / : Glenn Greenwald. Informations forlag, 2015.
'I maj 2013 rejser journalist Glenn Greenwald til Hongkong for at møde en anonym kilde, som hævder at ligge inde med beviser for, at USA´s efterretningstjeneste NSA ulovligt har masseovervåget egne og andre landes borgere. Kilden viser sig at være den 29-årige tidligere NSA-agent Edward Snowden, som har forladt sit job, sin kæreste og sit hjem og forskanset sig på et hotelværelse, uden nogen vej tilbage. Edward Snowden betror Greenwald sit enorme arkiv af tophemmelige dokumenter, som han ønsker offentliggjort for at afsløre USA´s systematiske overvågning og ikke mindst for at starte en principiel debat om national sikkerhed og privatlivets fred.'


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page