Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 12. februar 2004 / Time Line February 12, 2004

Version 3.5

11. Februar 2004, 13. Februar 2004


Ingen substans i Kays påstand om transport af våben til Syrien

Af Coilín Oscar ÓhAiseadha

Selvom den tidligere amerikanske våbeninspektør David Kay indrømmer, at Irak nok alligevel ikke havde nogen betydelige lagre af masseødelæggelsesvåben, har han udtalt over for den britiske avis Sunday Telegraph søndag den 25. januar 2004, at nogle komponenter af Saddams masseødelæggelsesvåbenprogram blev transporteret til Syrien inden krigen.
Denne påstand anser jeg for dybt utroværdig.
Hermed en oversættelse af det pågældende citat fra avisens hjemmeside: "Vi ved fra nogle af afhøringerne af de tidligere irakiske embedsmænd, at en masse materiale blev bragt til Syrien inden krigen, heriblandt nogle komponenter af Saddams masseødelæggelsesvåbenprogram. Nøjagtigt hvad der blev bragt til Syrien, og hvad der er sket med det, er et større spørgsmål, som trænger til at blive afklaret."
Påstanden er utroværdig af to årsager:
1. Vi har allerede opdaget, hvor upålidelige tidligere irakiske embedsmænd kan være som vidner.
Den tidligere irakiske fysiker Khidhir Hamza tjener som et oplagt eksempel. Hamza optrådte som vidne ved en høring i den amerikanske kongres i september 2002. Her påstod han, at hvis Irak havde fissilt materiale, så kunne landet producere et kernevåben indenfor et halvt år.
Det var foruroligende. Og det var løgn.
Hamza fik status af nøglevidne ved at påstå, at han havde været chef for det irakiske kernevåbenprogram. Denne påstand er blevet tilbagevist af fysikeren David Albright, som fungerede som våbeninspektør i Irak i 1996, og Scott Ritter, som fungerede som chefvåbeninspektør i Irak i perioden 1991-98.
Albright er direktør for det amerikanske institut for videnskab og international sikkerhed, ISIS, hvor Hamza engang har arbejdet. Hamzas CV er blevet lagt ud på nettet her: http://www.isis-online.org/publications/iraq/cvhamza.html
Se selv!
Når man ved, at Hamza har løjet om sin tidligere status, virker alt, hvad han siger, dybt upålideligt.
Og det er typisk, hvad angår de kilder, som vores kære allierede har brugt til at retfærdiggøre invasionen. Det er i øvrigt netop, fordi de amerikanske efterretningstjenester har taget en række irakiske afhopperes løgnagtige efterretninger for gode varer, at vi er havnet i den pinlige situation, at Danmark i strid med grundloven har deltaget i invasionen.
2. Kay siger, at han véd, at en masse materiale er blevet transporteret til Syrien, men ikke, hvad det var for noget.
Hvad var det for noget materiale? Brandbiler, måske? Donald Rumsfeld har jo peget på fund af brandbiler som bevis på, at Irak alligevel havde masseødelæggelsesvåbenprogrammer. Eller mælkepulver? Det kan man nemlig dyrke bakterier på. Det er noget farligt noget, hvis det falder i de forkerte hænder!
Jeg kan under alle omstændigheder nævne en række ting, det ikke var: Det var ikke østrigske biler, irske kølevogne, tyrkiske både, russiske traktorer eller en svensk ambulance.
Disse ting står nemlig på en liste varer, som Irak ville importere i løbet af årene 1999-2001, men som den amerikanske repræsentant i sanktionskomitéen tilbageholdt, fordi han eller hun mistænkte dem for at kunne blive brugt i Iraks hemmelige våbenprogrammer. Den britiske repræsentant bekræftede en gang imellem amerikanerens mistanker - fx ved de østrigske biler.
Af samme årsag kan det heller ikke have været belgiske vandpumper, italiensk vandbehandlingsudstyr, libanesiske vandtanke eller vandtankvogne fra De Forenede Arabiske Emirater.
Det kan ikke have været spansk eller italiensk vaccine. Det kan ikke have været medicinsk udstyr fra det danske selskab Polystan A/S.
Det kan ikke have været et svensk sirenesystem, kinesisk telefonudstyr eller spansk ostbehandlingsudstyr.
Men lad os holde op med gætterierne. Kay kan ikke sige, hvad det var, der skulle være transporteret til Syrien. Hans påstand har derfor ingen substans.
Skal den danske regering købe katten i sækken? Skal de danske styrker bare svare "Yes sir", når vores allierede annoncerer, at de vil invadere Syrien for at finde de manglende massseødelæggelsesvåben?
Det er da genialt! Sporet kunne jo føre videre, indtil vi har invaderet hele Mellemøsten. - Hvis bare vores allierede havde ressourcer til det.
Kilder:
Saddam's WMD hidden in Syria, says Iraq survey chief
By Con Coughlin
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=%2Fnews%2F2004%2F01%2F25%2Fwirq25.xml&secureRefresh=true&_requestid=77501
List of U.S. Holds as of February 28, 2001, U.N. Office of the Iraq Programme ("OIP") Part IV http://www.ccmep.org/list.html
(Gem filen på din egen computer og brug Excel til at åbne den. Da kan du søge efter nøgleord som "water" eller "Denmark".)

02/12/2004

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for februar 2004

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page