Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 11. februar 2009 / Time Line February 11, 2009

Version 3.5

10. Februar 2009, 12. Februar 2009


02/11/2009
Københavns Borgerrepræsentation grundlægges, 1659.

02/11/2009
U.S. Installation Realignment In Italy Announced
The Department of Defense announced today the decision to inactivate and partially return the Monte Orlando Compound, Gaeta, Italy. The pier side of the facility known as Fleet Landing, on Italian Navy Base Gaeta, will remain.
This inactivation will affect 140 military, five U.S. civilians, 23 local national employees, and 100 U.S. family members. The Navy will begin the process of returning the site affected by this decision to the host nation. Current annual operating costs for these sites are approximately $13.6 million.

02/11/2009
Hvor længe vil Jyllandsposten forsinke retten?
Af Troels Toftkær
To år er lang tid, hvis man venter på noget vigtigt. Det gør journalist Jørgen Dragsdahl og det gør flere med ham. Han og vi venter på rettens afgørelse af, om han med rette kan siges at have været agent for KGB. Sådan blev Jørgen Dragsdahl for to år siden betegnet i Jyllandsposten på grundlag af udtalelser fra professor Bent Jensen, og sådan er det blevet refereret vidt og bredt i dagspressen siden. Retten skal tage stilling til, om Jyllandsposten og Bent Jensen må kalde Dragsdahl for KGB agent, og det burde ikke være så svært. Hvis man ikke kan bevise det, må man ikke kalde nogen for KGB- agent, og hvis man gør det alligevel, gør man sig skyldig i injurier.
Den sag burde ikke kunne trække i langdrag. Men for Bent Jensen og Jyllandsposten har det tydeligvis ingen hast. Her venter man gerne og gør sig betydelige anstrengelser for at vi alle kan vente længe endnu. Jyllandsposten er en stor og magtfuld avis med pæne tal på bundlinjen. Her er ventetid noget man kan betale sig fra, og det gør man hellere end at se retten i arbejde. Ventetiden skabes ved at kræve, at det ene eller det andet dokument fra PET’s hemmelige arkiver skal indgå i retssagen, idet man foregiver, at der i disse dokumenter skjuler sig noget meget interessant. Det gør der sikkert også for så vidt som det altid er spændende at få indblik i de hemmelige sager. Men det er næppe noget, der kan være afgørende for den anlagte retssag. Den drejer sig nemlig ikke om, hvad den ene eller anden medarbejder hos PET har noteret og gemt i arkivet, eller om hvilken opfattelse PET havde eller ikke havde i 1980’erne, men alene om, hvad der er sandt. Er det sandt og beviseligt, at Dragsdahl arbejdede for KGB? PET afviser hver gang at udlevere dokumenter, hvorefter Jyllandsposten og Co. appellerer til justitsministeriet, og når man er blevet afvist der, så til domstolene, sidst til højesteret. Det har alt sammen opsættende virkning på selve retssagen, og på den måde er det foreløbig lykkedes at skabe en ventetid på to år! Den tid kunne Jyllandsposten mageligt have brugt til at fremlægge sine beviser, i retten eller i spalterne. Det er ikke sket. Det eneste Jyllandsposten og Bent Jensen har bidraget med er udsættelse og ventetid. Hvor længe endnu?
Når sagen har betydning for flere end Dragsdahl, som har anlagt den, har det at gøre med debatten og historieskrivningen om den kolde krig. Hvis Bent Jensen og Jyllandsposten kan slippe af sted med at hænge Dragsdahl ud som KGB-agenter, så forgroves debatten om den tid, vigtige nuancer går tabt og ingen bliver klogere. Enkelte vil måske sætte pris på, at vi, foruden det almindelige arsenal til hån spot og latterliggørelse, så også får mulighed for, ganske omkostningsfrit, at kalde hinanden for KGB- agenter. Men det kan næppe være en gevinst for seriøs historieskrivning.

02/11/2009

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for februar 2009

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page