Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 13. september 2012 / Timeline September 13, 2012

Version 3.5

12. September 2012, 14. September 2012


09/13/2012
Mangelfulde analyser af USA's økonomi
Af Holger Terp, Fredsakademiet
Jeg har lige brugt det meste af en time på at se TV News analyse af problemerne i den amerikanske økonomi. Ikke imponerende. Der var ingen af de tilstedeværende i studiet som omtalte det som jeg opfatter som hovedproblemet. De tårnhøje amerikanske militærudgifter. Regeringen i Washington bruger over en miliard dollar om dagen på militæret, efterretningstjenester, sikkerhedstjenester og våbenproduktion.
En del af de amerikanske efterretningstjenster er dukumenteret her:
- http://www.fredsakademiet.dk/ordbog/uord/u103.htm
Desforuden betaler de amerikanske skatteudere kæmpesummer for landets kernevåbenproduktion fra 1941 og på nogen af disse områder er udgifterne endda stigende.
Ifølge en dugfrisk rapport fra den amerikanske rigsrevision, udkommet i går, skriver man bl. a.
Atomvåben operationer i USA står over for større defensive sårbarheder og en højere potentiale for ulykker som følge af mangler i, hvordan Energiministeriet og National Nuclear Security Administration fører tilsyn med de private firmaer, der forvalter atomvåbenkompleksets steder, for den amerikanske regering.
'NNSA oplever fortsat betydelige stigninger i omkostninger og tidsplansoverskridelser på sine store projekter. For eksempel oplevede NNSA at anslåede omkostninger at opbygge et moderne uran berigelsesanlæg i NNSA s Y-12 nationael sikkerhedskompleks steg næsten syv gange fra mellem $ 600 millioner og $ 1,1 milliard i 2004 til mellem 4200 millioner dollars og $ 6,5 milliarder i 2011. Desuden oplevede NNSA stigninger i anslåede omkostninger ved at opføre et nyt plutonium forskningscenter på Los Alamos National Laboratory en næsten seksdobling fra mellem 745 millioner dollars og 975 millioner dollars i 2005 til mellem 3700 millioner dollars og $ 5,8 milliarder i 2010.'
Også regningen for miljøomkostningerne i forbindelse med produktion, vedligeholdelse og afrustning af kernevåben er stigende i en rummelig tid fremover. Dette er bl.a. dokumenteret i min over 400 sider store bog / Nuclear Weapons Production in the US, som der er et link til på Fredsakademiets forside.
- http://www.fredsakademiet.dk/library/nuclear_weapon_plants.pdf
Når økonomer ikke inddrager militærudgifterne i analyser af en stats økonomi er der efter min mening tale om mangelfulde analyser.
Kilde: United States Government Accountability Office: Modernizing the Nuclear Security Enterprise: Observations on the National Nuclear Security Administration’s Oversight of Safety, Security, and Project Management Statement of Mark Gaffigan, Managing Director Natural Resources and Environment. Testimony Before the Subcommittee on Oversight and Investigations, Committee on Energy and Commerce, House of Representatives. For Release on Delivery Wednesday, September 12, 2012 GAO-12-912T.

09/13/2012

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for september 2012

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page