the Church Peace Union

Amerikansk, Kirkernes fredsunion. 1. international New York baseret fredsbevægelse grundlagt i 1914 som en forløber for the World Alliance for Promoting International Friendship thrugh the Churches / Kirkeligt Verdensforbund til Fremme af international Forstaaelse, hvis afdeling i Danmark hed Kirkeligt Verdensforbund. Første formand for the Church Peace Union var biskoppen af New York: David H. Greer. Blandt de aktive var John Mott, Robert Speer.
I 1914, da Andrew Carnegie skyder to millioner dollars i grundlæggelsen af Kirkens Fredsunion, talte alle om verdensfred. Kirkens Fredsunion, i hvis bestyrelse var protestantiske, katolske og jødiske medlemmer, fandt sin plads blandt nogle tredive andre fredsforeninger som arbejdede hen imod målene for en liga af nationer og et system af voldgift til løsning af internationale konflikter. Forbundsrådet af kirker, den store protestantiske økumeniske organisation, oprettede en kommission for fred og voldgift i samme år og arbejdede for at hjælpe med at sikre en diplomatisk løsning på de stigende spændinger i Europa. Flere progressive religiøse ledere, herunder John Haynes Holmes og rabbiner Stephen Wise, og fremtrædende reformatorer som Jane Addams, Lillian Wald, Frederic C. Howe, og Firenze Kelley grundlagde Den amerikanske union mod militarisme sent i 1915. Mange var optimistiske, troen på fremskridt og tillid til den menneskelige natur gik højt. Charles MacFarland, generalsekretær i Forbundsrepublikkens rådet for kirker, udgiver en pjece i 1912 og udtrykker håb om, "at tanken om at engagere sig med hinanden i dødbringende bekæmpelse bliver afskyeligt og umulig for evigt." Samme år udsendte Frederick Lynch en endnu stærkere erklæring: "Det ser ud som om det vil være en tidsalder af traktater snarere en krigstid, århundredes fornuftens snarere end tallets magt." Men måske den mest ekstravagante optimisme kom fra Andrew Carnegie sig selv, da han skrev lovene for kirkens fredsunion. "Hvis det er bestyrelsesmedlemmerne mening," skrev han, at "den tid kommer, hvor freden er fuldt etableret, og ikke mere behøver at være gjort i denne sag, kan indtægterne blive brugt til lindring af fattigdom eller andre gode sager. "
Organisationens aktiviteter under verdenskrigen er bl.a. beskrevet af Lusk udvalget.
2. Amerikansk fredsgruppe i årene 1937-1953.

Litteratur

Lynch, Frederick Henry: Through Europe on the eve of war; a record of personal experiences; including an account of the first world conference of the churches for international peace.
- New York, The Church Peace Union, 1914.
http://www.archive.org/details/througheuropeone00lync


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page