planet

Græsk: Vandrende stjerne.
Klode, der bevæger sig omkring en stjerne, sol, i verdensrummet som defineret af den Internationale Astronomiske Union.
En exoplanet eller extrasolar planet er en planet, der kredser om en anden stjerne end Solen.
En gasplanet, gaskæmpe eller joviansk planet har ikke nogen fast overflade, eksempelvis Jupiter, Neptun, Saturn og Uranus i vort solsystem.
En dværgplanet er et objekt med planetmasse, der ikke dominerer sit område i rummet (som en sand / klassisk planet gør) og ikke er en satellit. Det vil sige at den er i direkte bane om Solen og er massiv nok til at være plastisk - til at dens tyngdekraft opretholder den i en hydrostatisk ligevægtig form (normalt en sfæroid) - men har ikke ryddet området omkring sin bane for andet materiale. Prototypen på dværgplaneter er Pluto. Blandt dværgplaneter i solsysteemt er Eris, Pluto, Haumea, Makemake og Ceres.
Kuiper Bæltet er en samling af asteroider, dværgplaneter og kometer i et kredsløb uden for planeten Neptun.
Planeter har vulkaner.
Et planetarium (flertal planetarier eller planetaria) er et teater bygget primært til at præsentere pædagogiske og underholdende shows om astronomi og nattehimlen, eller til uddannelse i astronomisk navigation.
Et hydrotermisk væld eller et hydrotermisk kildevæld er en sprække i en planets overflade fra hvilken geotermisk opvarmet vand strømmer ud.
Se også: Asteroide ; magnetosfæren ; naturvidenskab ; topografi ; universet.

Litteratur

Physical Characteristics of the Giant Planets. / : Edited by V. G. Teyfel.
- Washington : NASA, 1972. - 231 s.
- http://archive.org/details/nasa_techdoc_19720022184
'Information about the physical properties of the atmospheres and the internal structure of the giant planets (Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune) is presented. This information is based mainly on the data of astrophysical observations and in part on theoretical calculations. all the data are presented in the form of tables and graphs, accompained only by short explanations. an extensive guide to the literature on the giant planets is also presented, including mainly papers published during the last 20 years.'


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page