International Physicians for the Prevention of Nuclear War

Internationale læger til forebyggelse af kernevåbenkrig, hvis danske afdeling er Danske Læger mod Kernevåben. International fredsbevægelse af læger og lægestuderende oprettet 1980 af russiske og amerikanske læger med henblik på oplysning af befolkninger og politikere om de faktiske konsekvenser af kernevåbenkrig: Især at behandling af ofre vil være håbløs, hvorfor forebyggelse er helt afgørende. Det lykkedes at skabe massiv dialog over “jerntæppet”, og at engagere læger i 84 lande, så IPPNW fik Nobels fredspris i 1985.
Efter Sovjetunionens sammenbrud aftog medlemsinteressen gradvis, men den er nu i år 2000 igen stigende, fordi der er voksende erkendelse af, at der er stigende fare for terrorisme og især for kernevåbenkrig ved en fejltagelse, efter at der er kommet flere kernevåbenstater til; og fordi verdensscenen har udviklet sig, så næsten alle større krige indebærer risiko for, at kernevåbenstater vil “blande sig”; og endelig fordi IPPNW derfor har engageret sig mere generelt i fredsarbejde, især vedrørende landminer, der har det til fælles med kernevåben, at de endnu mere massivt end andre våben dræber civile, under og efter krige.
I maj 2000 var vi stadig så anerkendte, at vi, en delegation på 14 læger fra “Vesten”, i Moskva fik lov at møde topfolk fra Ruslands Atomministerium, Udenrigsministerium, Forsvarsministerium, Sundhedsministerium – og fra Parlamentet (DUMAen), som led i, at IPPNW laver “lobbying” i alle kernevåbenlande.
Anton Aggernæs
IPPNW udsender tidsskrfterne “Vital Signs”, “Medicine & Global Survival”, “Nuclear Weapons Convertion Monitor” og “Global Health Watch”.

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page