beryllium

Græsk:
Beryllium er et radioaktivt, grundstof, et metal nr. 4. i det periodiske system.
Berylliumforbindelser produceres i Brasilien, Japan, Rusland og USA og anvendes hovedsageligt militært til fremstilling af fly skive-bremsere, komponenter til atomreaktorer og kerne-våben, navigationssystemer, raketbrændstof og spejle. Tynde plader af beryllium anvendes i atomvåben design som det yderste lag af plutoniumdelen i termonukleare bombers kerne, placeret til at omgive de fissile materialer. Disse lag af beryllium og polonium er "pushere" for implosionen af plutonium-239, og de er også neutron-reflektorer, ligesom de anvendes i beryllium-modererede nukleare reaktorer. Berylliumoxid bruges til at fremstille produkter såsom keramik, gyroskoper, militære køretøjer, rustninger, og elektriske isolatorer. Legeringer, der indeholder beryllium anvendes i produktion af præcisionsinstrumenter, flymotorer og elektriske forbindelser.
Se også: Berylliosis eller chronic beryllium disease ; guld.
Kendte historiske og aktuelle beryllium virksomheder og atomvåbenfabrikker i USA. Databasen er bl.a. udarbejder ved hjælp af the Energy Employees Occupational Illness Compensation Program, hvorfra størstedelen af beskrivelserne af virksomhederne stammer. Data kan være mangelfulde på grund af klassificering eller maskering af information.

Litteratur

Cunningham, Larry D.: Beryllium - http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/commodity/beryllium/100798.pdf
DOE: Energy Employees Occupational Illness Compensation Act of 2000; List of Covered Facilities, 2001.- 14 s..
Report on Residual Radioactive and Beryllium Contamination at Atomic Weapons Employer Facilities and Beryllium Vendor Facilities / Prepared by: National Institute for Occupational Safety and Health, Office of Compensation Analysis and Support, Centers for Disease Control and Prevention, 8 s..


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page